• zichtbaarheid
  • gratis vermelding
  • informatief
  • samenwerking

Suzanne Bos - Aanzet paardencoaching

Mijn naam is Suzanne. Net als veel paardenliefhebbers, begon ook mijn liefde voor paarden heel vroeg. Ik had toen alleen nog geen paard dus mijn opa speelde regelmatig voor paard (sorry opa). Al van kleins af aan kwamen vriendinnen naar mij toe met hun problemen. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat ik daarvan mijn werk wilde maken. Ik wist natuurlijk al helemaal niet dat ik dit ging combineren met mijn andere grote passie; paarden.

 

Ik ben begonnen met een opleiding 'Equine Assisted Coach' aan de Keulseweg. Ik vind het fijn om mezelf te blijven ontwikkelen en heb daarom nog een opleiding gevolgd voor paardencoach met motiverende gespreksvoering bij Open2contact. Hier volg ik momenteel ook een opleiding tot trainer, zodat ik binnenkort mijn passie over kan brengen op anderen.  Ik ben nooit uitgeleerd en er staan ook nog andere bijscholingen op het programma.

 

Hoe ik werk

Mijn mede-coach heet Suena. Suena is van oorsprong echt een Spanjaard. Bij haar eerste bazen in Spanje is ze mishandeld geweest. Ik heb haar gekocht uit Spanje. Suena is een witte cruzado merrie van 13 jaar oud. Ze moest wel even wennen in Nederland. Ze kwam bij mij als bang, onzeker paard. Na jaren trainen is ze uitgegroeid tot wie ze nu is. Ze is niet meer onzeker, wel gevoelig. Ze be- of veroordeelt je niet en is heel goed in reageren op je lichaamstaal.

 

Woorden die bij mij passen zijn:

  • mogelijkheden,
  • contact,
  • luisteren zonder oordeel,
  • ervaren,
  • gelijkwaardigheid,
  • oplossingsgericht
  • en motiverende gespreksvoering.

 

Wat ik zo mooi vind aan Equine Assisted coaching is dat we in mogelijkheden denken en niet in problemen. Ik ga er als coach vanuit dat jij als mens zelf weet wat goed voor je is. Ik ga je geen oplossingen aanbieden, maar ik (en het paard) zijn er wel voor je om samen te zoeken naar de oplossing.


Contact staat centraal tijdens de sessies. Hierin werken we in een driehoeksverhouding. Waarin niet het ene belangrijker is dan het andere.


Ik werk vanuit een open houding. Ik ga het gedrag van het paard niet interpreteren. Het gedrag van het paard geef ik je objectief terug, zodat jij hier zelf een projectie aan kan geven. Hierdoor blijft het zonder oordeel.


Ik werk vanuit de motiverende gespreksvoering (MVG). Deze methode is wetenschappelijk onderzocht. MVG is een methodiek die gericht is op (gedrags)verandering. Wanneer jij de commitment van het veranderen met jezelf bent aangegaan is het vervolgens tijd voor het bedenken van acties en dan ga je stappen maken.
Ook werk ik met Voice Dialogue.

 

Waarom paardencoaching

Ik werk nu 3 jaar als paardencoach. Ik ben begonnen tijdens het trainen van mijn toenmalige verzorgpaard; Esprit.
Daarvoor hoorde ik een uitspraak: ‘wanneer jij je hart over de hindernis gooit, volgt het paard vanzelf.’ Ik vond dit op dat moment een mooie uitspraak, maar wist nog niet wat het voor mij ging betekenen.


Ik was Esprit aan het trainen voor het springen. Ze weigerde. Ik dacht terug aan de uitspraak en zo moedigde ik het paard aan om toch over de hindernis te springen. Het paard sprong.
Dit was het moment dat ik besloot om paardencoach te worden. Het zijn van een paardencoach is voor mij ‘mijn hart volgen’. Ik heb gemerkt dat dit echt mijn passie is. Ook kunnen hindernissen tijdens een sessie staan voor een metafoor of situaties in je leven. Dus ik gebruik dit soms ook tijdens mijn sessies.

 

Ik word blij van contact maken en goede gesprekken en dat ik in mijn werk kan doen waar mijn passie ligt en waar ik gelukkig van word.

 

Ik werk ook samen met andere mensen en sta altijd open voor samenwerkingen. Samen weet je meer dan één. Dit houdt in dat ik met sommigen een programma heb samengesteld en vaak met andere collega’s ideeën uitwissel.

 

Ook heb ik op een andere plek nog een locatie en andere paarden om mee te coachen, mocht mijn eigen paard ziek zijn. Zo kunnen de sessies altijd doorgaan!

 

Contact

Wil je meer weten over Suzanne? Check haar gegevens dan op:  Paardencoach of ga naar haar eigen website, klik daarvoor op de button hieronder.

 


«   »