Wat is myofasciaal therapie

Gepubliceerd op 25 maart 2022 om 16:24

Wat is fascia?

Fascia is een heel fijn netwerk van bindweefsel. Het zit verspreid door het gehele lichaam en bestaat uit collageen en dunner elastisch vezel. Het omhult de spieren en het zorgt ervoor dat de spieren soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Het zit ook rond de organen en houdt alles op zijn plek. De fascia zorgt er ook voor dat afvalstoffen afgevoerd wordt richting de lymfevaten. Fascia heeft een 'geheugen', het slaat alles op en hierdoor kan het zich aanspannen en ontspannen.

 

Wat is Myofasciaal Equine Therapie (MET)

MET is een complete behandelmethode met doelgerichte behandelmethodes voor het bewegingsapparaat van het paard. Een Myofasciaal Equine therapeut maakt gebruik van het unieke protocol van Equine Dry Needling methode Andrea Schachinger, dat al sinds jaren internationaal zeer succesvol door dierenartsen, chiropractoren en fysiotherapeuten toegepast wordt.

De methode Schachinger is in de afgelopen 20 jaar door Andrea Schachinger ontwikkeld. Andrea is één van de eerste geweest die zich heeft verdiept in de spierketens en fascia van het paard en daardoor een zeer effectieve behandelmethode heeft ontwikkeld.

Myofasciaal Equine therapie is de niet-invasieve (een ingreep waarbij niet door de huid wordt gegaan of via een lichaamsholte met een instrument) versie van de Equine Dry Needling, die je alleen bij methode Schachinger tegenkomt.

 

Wat doet myofasciaal therapie

Een myofasciale behandeling heeft als doel de spanning in spieren en bindweefsel te verminderen, waardoor er meer bewegingsvrijheid bij het paard ontstaat.

Een myofascial therapeut behandelt blokkades omtrent de spieren en bindweefsel.

Deze blokkades voelen als pijnlijke verhardingen (knopen) in de spieren, deze knopen worden ook wel triggerpoints genoemd.

De behandeling wordt uitgevoerd zonder naalden en is dus uitermate geschikt voor paarden en pony’s die dry-needling als minder prettig ervaren.

Door druk te zetten met een myofasciale ‘behandeltool’ op een triggerpoint, zal deze ontspannen en zal de spierspanning afnemen. De doorbloeding in de spier zal hierdoor weer toenemen, met als gevolg dat de pijn zal verminderen of zelfs verdwijnt. Na een behandeling zal het paard zich gelijk losser en soepeler bewegen.

 

Wanneer myofasciaal therapie

- Je paard loopt niet helemaal lekker.

- Je paard heeft moeite met stelling en buiging.

- Je paard loopt op de ene hand flexibeler dan op de andere hand.

- Je paard vertoont narrig gedrag bij het opzadelen.

- Je paard reageert geïrriteerd tijdens het rijden.

- Je paard tikt bij het springen steeds net dat balkje eraf.

- Je paard wordt onregelmatig in de midden- of uitgestrekte draf.

- Je paard lijkt wat beperkt te zijn in zijn bewegingen.

 

Een myofasciaal behandeling helpt

Een myofasciaal behandeling helpt:

- paarden soepel te blijven en blessures te voorkomen;

- paarden te laten ontspannen; waardoor het zich makkelijker laat trainen en beter kan presteren;

- de afvoer van afvalstoffen te bevorderen;

- de bloedcirculatie te verbeteren;

- bewegingsvrijheid waardoor verbetering en spieropbouw toe neemt;

- blessures voorkomen;

- een betere balans, zowel fysiek als mentaal, te bereiken;

- het zelf genezend vermogen en de natuurlijke weerstand van het paard te stimuleren.

 

Wanneer je de signalen als eigenaar / ruiter niet of te laat opmerkt, kan dit uiteindelijk uitlopen op verzet van jouw paard. Ook achterliggende oorzaken, zoals: een trauma, verrekking, overtraining, verkeerd passend harnachement, slechte warming-up, onbalans van ruiter en paard kunnen hier een rol in spelen.

 

Een myofasciale behandeling is ook preventief inzetbaar en draagt bij aan revalidatie na bijvoorbeeld hoefbevangenheid of spierbevangenheid. Hiervoor geldt wel dat het pas wordt uitgevoerd ná de behandelingen en in overleg met de dierenarts, om het paard weer losser en fijner in beweging te krijgen.

 

Deze tekst is tot stand gekomen met hulp van Anne de Groot - EquiMovement

 

Kan jouw paard baat hebben bij myofasciaal therapie?

Check dan de therapeuten op de website van Paardentherapeuten Nederland!

 

>> Klik op onderstaande button <<