Kennisbank

In de kennisbank lees je meer over de diverse therapieën voor en met paarden.

Met deze informatie kun je makkelijker een keuze maken voor een therapie, die in een bepaalde situatie, het meest geschikt is voor jou of jouw paard.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over een therapie die hier nog niet vermeld staat?

Stuur dan een mail naar: info@paardentherapeuten.nl

 


BEMER - Bio ElektroMagnetische Energie Regulatie

Een goede bloedsomloop is belangrijk voor een gezond lichaam en geest. Het bloed vervoert voedingsstoffen en zuurstof naar de organen en het lichaamsweefsel. Tegelijk voert het de afvalstoffen uit de celstofwisseling weer af. Het overgrote deel (74%) van deze taken vinden plaats in de kleinste bloedvaten, ook wel de haarvaten genoemd. Dit wordt ook wel de microcirculatie genoemd.

Lees meer »

Bioresonantie voor paarden

Bioresonantie is een test- en behandelmethode gebaseerd op electro-acupunctuur. Wanneer bij ziekte of ongemak de trillingen in het lichaam zijn verstoord, brengt bioresonantie dat weer in balans. Door jarenlang onderzoek is bekend welke frequenties horen bij het optimaal functioneren van het lichaam.

Lees meer »

Wat doet een paardentolk

Een paardentolk maakt contact met jouw paard. Iedere paardentolk ontvangt de informatie op zijn/haar eigen manier. Dat kan zijn in de vorm van; gedachten, woorden, beelden, emoties, geuren, gevoelens, enz.

Lees meer »

Systemische therapie & coaching

Merk jij dat je soms vast loopt in je werk, niet alles uit jezelf kan halen & soms geen energie hebt? Loop je tegen bepaalde situaties aan en wil je investeren in jezelf om weer het beste uit jezelf te halen? Ben jij toe aan even tijd voor jezelf? Even weg uit de drukte van het (gezins)leven? Dan kan systemische therapie & coaching een ware eye opener voor jou zijn!

Lees meer »

Wat is thermografie

Thermografie is een temperatuurmeting. In de jaren vóór Christus werden er al temperatuurmetingen door Hippocrates gedaan door middel van natte klei. Temperatuurmetingen bestaan dus al heel lang. In het jaar 1800 is infrarood ontdekt. Sindsdien zijn er vele ontwikkelingen geweest op het gebied van infrarood. Pas in het jaar 1976 is de eerste infrarood foto van een paard gemaakt.

Lees meer »

Wat is guasha therapie

Guasha is een schraaptherapie en is al meer dan tweeduizend jaar oud. Het is niet zeker of deze therapie daadwerkelijk in China is ontstaan, maar in de Chinese geschriften van zo`n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. Deze methode is niet alleen in China te vinden, maar in geheel Zuidoost-Azië.

Lees meer »

Wat zijn paardentherapeuten

Paardentherapeuten zijn: zadelpassers, bitfitters, osteopaten, myofasciaal therapeuten, paardencoaches, ruiterfitheid trainers, etc. (zie voor een overzicht deze pagina). Therapeuten die bijvoorbeeld helpen bij het aanmeten van een goed zadel, een paard losser te maken in het lijf of mensen opleiden om hun paard correct te trainen tot een happy athlete. Zij bevorderen daarmee het welzijn van paarden en de kennis van de eigenaren.

Lees meer »

Wat is paardencoaching

Het coachen met behulp van paarden (oftewel paardencoaching of equine assisted coaching) is een coaching methodiek, waarbij de coach (of therapeut) samenwerkt met paarden om coachees (de mensen die gecoacht worden) of cliënten de gelegenheid te geven ervaringsgericht te leren en te profiteren van de feedback die een paard daarbij kan geven.

Lees meer »

Wat is myofasciaal therapie

Fascia is een heel fijn netwerk van bindweefsel. Het zit verspreid door het gehele lichaam en bestaat uit collageen en dunner elastisch vezel. Het omhult de spieren en het zorgt ervoor dat de spieren soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Het zit ook rond de organen en houdt alles op zijn plek. De fascia zorgt er ook voor dat afvalstoffen afgevoerd wordt richting de lymfevaten. Fascia heeft een 'geheugen', het slaat alles op en hierdoor kan het zich aanspannen en ontspannen.

Lees meer »

Wat is hirudo (bloedzuiger) therapie

Hirudotherapie is een traditionele en erkende therapie die bij veel aandoeningen bij het paard ingezet kan worden. ‘Hirudo’ is de Latijnse naam voor bloedzuiger. In het speeksel van de medicinale bloedzuiger zit een aantal medisch werkzame stoffen die tijdens het zuigproces afgegeven worden.

Lees meer »

Wat is cranio sacraal therapie

Cranio Sacraal Therapie is een holistische behandelmethode en is voortgekomen uit de osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte Dr. William Sutherland dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de core link. De core link bestaat uit de schedel, de wervelkolom, de dura mater (het vlies ronde het ruggenmerg) en het heiligbeen.

Lees meer »