Waarom fysiotherapie & chiropractie voor paarden

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 15:53

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut past technieken toe om invloed op stoornissen uit te kunnen oefenen. Dit kan bereikt worden met massagetechnieken, oefeningen, bewegingstherapie en fysiotechnische applicaties (fysische/natuurkundige prikkels, gegeven door middel van een apparaat).

 

Een behandeling kan preventief zijn en gericht op het voorkomen van problemen. Bij paarden in de sport gebeurt dit in het kader van de trainingsbegeleiding en het verleggen/verhogen van de moeilijkheidsgraad. De curatieve fysiotherapeutische behandeling is gericht op genezing/verhelpen van een geconstateerd fysiek probleem.

Chiropractie

Chiropractie is een zeer specifieke methode die zich bezighoudt met de preventie, diagnostiek en behandeling van stoornissen uit de wervelkolom en het bewegingsapparaat.

 

Een beperking in de beweeglijkheid van de wervelkolom kan het gevolg zijn van trauma (bijvoorbeeld een val), een slecht passend zadel, verkeerde belasting, beenstand, scheefheid en overbelasting. Hierdoor ontstaan beschadigingen in weke delen (alle weefsels behalve benige delen zoals bot) van de rug. Dit kan leiden tot een afwijkende spierspanning, pijnlijkheid en een verminderde beweeglijk in de gewrichten. Meestal reageert het lichaam hierop door met een ander deel te gaan compenseren waardoor dit weer relatief overbelast kan raken.

 

Het uiteindelijke doel van chiropractie is:

- verbeteren van prestatievermogen;
- preventie van blessures;
- verbeteren van de algehele conditie.

Kan jouw paard baat hebben bij een behandeling met fysiotherapie of chiropractie?

Check dan de therapeuten op de website van Paardentherapeuten Nederland!

 

>> Klik op onderstaande button <<