Wat is paardencoaching

Gepubliceerd op 16 mei 2022 om 12:07

Het coachen met behulp van paarden (oftewel paardencoaching of equine assisted coaching) is een coaching methodiek, waarbij de coach (of therapeut) samenwerkt met paarden om coachees (de mensen die gecoacht worden) of cliënten de gelegenheid te geven ervaringsgericht te leren en te profiteren van de feedback die een paard daarbij kan geven.

 

De paard als spiegel

Waarom coachen met paarden?

Wat maakt paarden hiervoor zo geschikt? Paarden zijn kuddedieren. Ze hebben letterlijk een groot hart en leven in het ‘hier-en-nu’. Dat betekent dat ze geen ego hebben en nooit bezig zijn met het verleden of de volgende dag. De feedback die je als coachee of cliënt ontvangt, is altijd oprecht en oordeelloos.

 

Paarden herkennen de kleinste signalen in lichaamstaal, maar ook ademhaling en reageren daar feilloos op met feedback. Wij mensen noemen dat graag ‘spiegelen’. De vertaling van dit gedrag biedt mooie metaforen voor vraagstukken uit het dagelijks leven van de coachee of cliënt.


De coachsessies spelen zich altijd letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond af. Alle activiteiten vinden naast het paard plaats. De belangrijkste reden hiervoor is de gelijkwaardigheid: het paard is – net als de coach en de coachee – vrij om te bewegen en te gaan waar het wil.

 

Wat is paardencoaching?

Paardencoaches

Bij paardencoaching laat jij je als mens coachen door een 'paardencoach'. In het Engels heet dit een equine assisted coach. Letterlijk; een coach die door paarden wordt geassisteerd (geholpen).

 

De equine assisted coach of therapeut ondersteunt het leerproces, door steeds te proberen de leerervaring aan te bieden die de cliënt in de gelegenheid stelt te leren wat nodig is. Dat betekent dat je dichter bij jouw oplossing komt.

 

Antwoorden op vragen zoals: ‘waar sta ik nu, waar wil ik naartoe en wat heb ik daarvoor nodig?’ De oplossing zit altijd in jezelf en samen met de paarden kun je ontdekken en ervaren wat er nodig is en wat zich bij jou aandient. Coach, paard en jij als coachee werken samen met als doel dat je jezelf leert kennen, eigen mogelijkheden leert benutten en leert om te gaan met beperkingen. Bij deze benadering (cliëntgericht) is het verdwijnen van symptomen het gevolg van deze
ontwikkeling en niet het doel op zich.

 

Wat leert paardencoaching jou?

Het doel is om tot bewustwording te komen door middel van activiteiten met paarden en reflectie op wat daarin gebeurt en ervaren wordt. Bewustwording van wat de reden is van de coachvraag en hoe zich dat in je dagelijkse leven uit.

 

In een emotioneel veilige omgeving kun je onderzoeken, experimenteren en nieuw gedrag uitproberen en ervaren hoe dat voor jezelf en de ander (het paard) is.

 

Tekst: Educatief Centrum Keulseweg en Horse of Course coaching en therapie.

Vind een paardencoach

Heb jij interesse in of baat bij een coachsessie met paarden? Check dan de pagina met paardencoaches op Paardentherapeuten Nederland.