Wat is guasha therapie

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 14:32

Guasha is een schraaptherapie en is al meer dan tweeduizend jaar oud. Het is niet zeker of deze therapie daadwerkelijk in China is ontstaan, maar in de Chinese geschriften van zo`n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. Deze methode is niet alleen in China te vinden, maar in geheel Zuidoost-Azië.

Op dit moment is Guasha weer bijzonder populair in China en wordt in vele behandelcentra en klinieken toegepast.

 

Wat is Guasha

Guasha is een therapie waarbij de therapeut met een glasgeslepen (edel)steen 'schraapt' over de huid van mens of paard. Op deze manier komen afvalstoffen die in het bindweefsel opgeslagen liggen vrij om afgevoerd te worden.

 

Bij de behandeling van de mens wordt er gewerkt met een speciale olie die twee functies heeft: het beschermen van de huid en door de speciale bestanddelen ook het ontgiften van het lichaam.

Bij het paard werken we niet met olie.

 

De werking van Guasha

Als het bloed minder goed gaat stromen, gaan er afvalstoffen kleven aan de randen van de haarvaten. De cellen achter deze verkleving krijgen een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Dit geeft signalen af richting de hersenen waardoor de bloeddruk verhoogt en de afvalstoffen afgevoerd worden.

 

Als dit proces echter al jaren duurt of er een teveel is aan afvalstoffen, dan gaan de afvalstoffen zich ook afzetten aan de andere kant van het bloedvat tussen de cellen. Deze afvalstoffen worden niet meegevoerd met de bloeddrukverhoging. Ook wordt de doorbloeding geblokkeerd door de afvalstoffen in het haarvaatje.

 

Met Guasha breek je de broze en niet flexibele haarvatwand. Er gaat vervolgens een beetje bloed naar buiten. Door het vacuüm effect zuig je ook de afvalstoffen mee, deze komen terecht in het bindweefsel. Door het bloed roept het lichaam een immuunreactie op. Deze ruimt de nieuwe en al aanwezige afvalstoffen in het bindweefsel op.

 

Bij de mens kunnen we Sha zien tijdens de behandeling. Dat zijn de bloedpuntjes die meegevoerd worden door het schrapen. Sha betekend vrij vertaald zand, de puntjes die tevoorschijn komen lijken op zandkorrels op de huid. Sha geeft een stagnering aan; hoe donkerder de Sha, hoe langer de stagnatie er heeft gezeten.

 

Gua betekend schrapen of krabben. Tijdens de behandeling bij het paard kunnen wij geen Sha waarnemen.

 

De voordelen van Guasha

  • Verbetert de doorbloeding => zuurstof en voedingsstoffen komen in de weefsels.
  • Het brengt rust of kan juist voor meer energie zorgen.
  • Het ruimt afvalstoffen in het lichaam op.
  • Het verminderd pijn.
  • Het ondersteund het immuunsysteem.
  • Het kan diepe blokkades laag voor laag losmaken.

 

Wanneer kan je Guasha toepassen?

Guasha is toepasbaar bij een grote verscheidenheid aan klachten. Bij (chronische) pijn klachten en aandoeningen. Stijfheid in het bewegen van het paard. Maar ook bij fysieke klachten, migraine, hoofdpijn etc. Door het stimuleren van de doorbloeding en energie heeft Guasha naast een behandelend ook een preventief effect.

 

Het effect van Guasha op het totale paard

Guasha zorgt voor een betere doorbloeding en voor een sneller herstel van blessures. Doordat afvalstoffen door het lichaam makkelijker kunnen worden afgevoerd.

 

Maar Guasha werkt ook dieper in op het lichaam, tot in de organen, botten, spieren, pezen en banden. Guasha draagt bij aan spieropbouw en soepelere spieren. Stug bindweefsel van bijvoorbeeld een litteken kan soepeler worden. Blokkades worden verholpen waardoor de energie weer kan stromen.

 

Tijdens de Guasha behandeling komt bovendien het gelukshormoon endorfine vrij. Door je paard regelmatig te laten behandelen zal hij zich fysiek en mentaal beter gaan voelen en meer in balans komen.

 

Guasha therapeut worden?

Check de website van de Human and Horse Academy By Greetje Hakvoort.

Guashaopleiding voor mens en paard — Human & Horse Academy (humanhorseacademy.com)

 

 

Tekst en foto's: Dagmar Langeveld (Therapeut - Coach voor Mens & Paard).