Hoefproblemen in de herfst

Gepubliceerd op 7 oktober 2021 om 15:00

De R zit weer in de maand, de herfst is begonnen en dus zijn er ook vaak weer nattere periodes; wat de kans op té vochtige hoeven vergroot. Bij paarden die langdurig in vocht of modder staan worden de hoeven zachter.

 

Een goede basis

In zandgrond zakt vocht sneller de bodem in dan op kleigrond. Zorg dus altijd voor een plekje waar paarden droog kunnen staan. Zeker op plekken waar paarden toch al langere tijd stil staan, zoals rond de plaatsen waar jij hooi voert, is dat het meest effectief.

Leg bijvoorbeeld tegels rond de plek van je hooinet/ruif/bak. Dat scheelt trouwens ook bij het verspillen van hooi dat uit de bak of netten wordt getrokken. Wanneer het hooi in zand of modder komt en vertrapt wordt, dan zit er vaak teveel zand aan om het terug in de bak te gooien. Denk aan zandkoliek. 

Of maak een verhoging van 'geel zand' waar de paarden droog op kunnen staan. Wanneer je dat doet rondom de plek waar de paarden hooi eten moet je hooi, dat op de grond terecht komt, ook regelmatig verwijderen omdat anders de grond 'dichtslibt' en vocht opnieuw minder goed in de grond zakt.

 

Risico's

Hoeven hebben de neiging hun vorm te verliezen als ze voortdurend nat zijn. Hierdoor worden ze platter en breder, wat een natuurlijke manier is om niet te ver in de modder weg te zakken. Als de buitenkant van de hoef verandert, komen de inwendige structuren van de hoef onder druk te staan en kunnen ze overbelast raken. In de natuur trekken paarden naar hogere en drogere delen wanneer het te nat wordt. Hoeven die voortdurend nat zijn, zijn kwetsbaarder voor problemen zoals; hoefbevangenheid, hoefkanker of abcessen. Ook kunnen bacteriën en schimmels makkelijker binnendringen. Een natte omgeving verhoogt bovendien het risico op blessures; paarden kunnen uitglijden en zichzelf verwonden.

Hoefverzorging

Hoefproblemen komen helaas veel voor bij paarden en kunnen ervoor zorgen dat een paard onbruikbaar wordt of ernstig in zijn welzijn aangetast wordt. Een goede hoefverzorging is essentieel om kreupelheden te voorkomen, denk hierbij onder andere aan een deugdelijke manier van het houden van je paard (stalbedekking of ondergrond van je paddock/weiland) en regelmatig onderhoud door een bekwame smid. Ter preventie, ter ondersteuning en tevens therapeutisch, beschikt Medpets over een ruim assortiment aan producten voor de hoeven van jouw paard.

 

>> Check daarvoor de website van Medpets, door te klikken op onderstaande afbeelding. <<