Pas op voor eikels!

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 14:53

En dan heb ik het natuurlijk niet over 'vervelende mensen'. Alhoewel het altijd verstandig is om ook daar alert op te zijn. :-)

Maar over die dingen die uit een eikenboom vallen in deze periode.

 

De onrijpe, (groene) eikels en met name de groene bladeren van de eik bevatten namelijk tannine. Onrijpe eikels en groene eikenbladeren bevatten een hogere hoeveelheid tannine dan rijpe (bruine) eikels en bladeren. Tannine is een stof die schadelijk is voor paarden.

 

Voorkomen beter dan genezen

Heb je eikenbomen langs je weiland staan, zet dan met een stuk lint een strook af, waar de meeste eikels en bladeren terecht komen. Zorg er ook voor dat je voldoende ander voer aanbiedt (zoals hooi), zodat paarden minder de neiging hebben om eikels te gaan eten. Mijn paarden vinden ze helaas erg lekker want ze gaan er echt naar op zoek en graven ook flinke gaten in het weiland, om ze te vinden. Wat ook weer de kans op zandkoliek vergroot.

 

Wanneer je paard een paar eikels en bladeren binnen krijgt, is er meestal niet veel aan de hand. Een grote dosis kan echter vergiftigingsverschijnselen veroorzaken en, in sommige gevallen, zelfs tot sterfte leiden. Tannines hebben een adstringerende (samentrekkende) werking, wat de darmwand kan beschadigen als er een giftige dosis tannines wordt ingenomen.

 

Vergiftiging herkennen

Een eikelvergiftiging kun je herkennen aan de volgende verschijnselen:

  • sufheid;
  • slechte eetlust;
  • koliek;
  • (bloederige) diarree;
  • en/of donkergekleurde urine.

 

Vermoed je een vergiftiging bij je paard?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.