Wat is acupunctuur, dry needling en shiatsu voor paarden

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 15:34

Acupunctuur

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. Het woord acupunctuur komt uit het Latijn: 'acus' betekent naald en 'pungere' betekent steken: door het aanprikken van bepaalde punten op de huid wordt een bepaald gewenst fysiologisch effect bereikt. Van oudsher werden hiervoor uiterst dunne naalden gebruikt.

 

Meridianen

De acupunctuurpunten maken deel uit van een systeem van meridianen die over het lichaam lopen. Meridianen zijn simpel gezegd banen die energie (ook wel Chi genoemd) naar alle delen van het lichaam sturen. De acupunctuurpunten kunnen hiermee omschreven worden als energiepoortjes die worden gebruikt om de energie in evenwicht te brengen.

 

Wanneer acupunctuur?

 

Acupunctuur kan ingezet worden bij:

- pijnklachten
- bewegingsstoornissen (zoals heupdysplasie, artrose en andere kreupelheden, hernia en spondylose)
- neurologische stoornissen
- gynaecologische problemen
- maag-darmproblemen
- longproblemen
- problemen op het emotionele vlak.

 

Een bijkomend voordeel van acupunctuur is dat men het paard als geheel aanpakt en niet slechts de klacht.

 


Dry Needling

Dry Needling is één van de oudste vormen van acupunctuur. Acupunctuur heeft invloed op de energie van het gehele lichaam. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven.

 

Gedurende een Dry Needling behandeling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Deze therapie werkt dus plaatselijk. Dry Needling werkt op specifieke punten zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen energetische behandeling zoals acupunctuur.

 

Met Dry Needling ontspannen de spierverhardingen, de zogenaamde knopen, door het gericht prikken met een dunne naald in de spier.

Bij deze methode wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten, zoals bij een injectie.

 

Shiatsu

Shiatsu is eigenlijk hetzelfde als acupunctuur en ook ontstaan in China. Bij Shiatsu worden echter vingers i.p.v. naalden gebruikt. De oudste geschriften zijn meer dan 2000  jaar oud. De Chinezen wisten al heel lang dat er zoiets bestaat als ‘levenskracht’ of ‘levensenergie’. Zij noemden dit de ‘Chi’. 

 

Deze energie stroomt door het lichaam van elke levend wezen via energiebanen die meridianen genoemd worden. Op deze meridianen liggen specifieke punten die acupunctuurpunten genoemd worden. 

 

Shiatsu is een holistische geneeswijze. Dit wil zeggen dat niet enkel het symptoom bekeken en behandeld wordt. Er wordt naar het geheel gekeken en opzoek gegaan naar de oorzaak van de symptomen. Holistisch komt van het oud-Griekse woord ‘Holos’ wat ‘geheel’ betekent.

 

Kan jouw paard baat hebben bij een behandeling met acupunctuur, dry needling of shiatsu?

Check dan de therapeuten op de website van Paardentherapeuten Nederland!