Word jij ook zo gelukkig van de geur van een mooie baal hooi? Ik heb helaas vaak van leverancier moeten wisselen omdat de kwaliteit regelmatig te wensen over liet, maar vorig jaar heb ik een geweldige partij kunnen bemachtigen.
We zijn zelf wezen kijken op het veld waar het gras stond en gezien hoe het gemaaid werd. Mooi langstengelig gras dat goed droog was toen het gemaaid werd. Zelfs nu het bijna een jaar oud is, ruikt het nog heerlijk naar dat vers gemaaide gras.
Ruwvoer is de basis van het voedsel van mijn paarden dus ik ben al heel gelukkig met mooi hooi.

Soms hebben paarden echter behoefte aan wat meer voedingsstoffen dan ons Nederlandse hooi vaak biedt. Dat heeft vaak te maken met waar jouw hooi vandaan komt en of het gras bemest is geweest, maar is ook afhankelijk van het werk dat jouw paard moet leveren of de leeftijd en gezondheid van je paard. Tegenwoordig is er een heel groot aanbod aan voersoorten. Er zijn websites die je meer inzicht kunnen geven in de ingrediënten van de verschillende merken. Ook is er veel informatie te vinden op internet waar een paard behoefte aan heeft. Het blijft alsnog een hoop werk om dat allemaal uit te zoeken en het is nog steeds niet afgestemd op de specifieke behoeften van jouw paard. Een voedingsdeskundige kan hierbij uitkomst bieden.
Bewaartips
- Droog, donker en koel bewaren. Ik heb mijn voer daarom niet meer in de stal staan (maar op de deel) waar het erg vochtig kan worden en in de zomer erg heet omdat de stal niet geïsoleerd is.
- Goed afgesloten en liefst zo min mogelijk lucht erbij. Ook om te voorkomen dat je paard er bij kan, met kans op koliek, en dat er geen ongedierte en insecten bij kunnen. Zo heb ik van die handige containers gekocht bij de Kwantum, na een tip op internet.
- Let ook altijd op de datum van het voer dat je koopt. Ik pakte altijd de bovenste zak van de stapel. Nadat ik een keer een pak had gekocht dat bedorven was, let ik nu altijd op de houdbaarheidsdatum.
- Gooi oud en nieuw voer niet bij elkaar in. Leeg de voerton altijd eerst volledig en maak hem eventueel schoon; zodat oud en nieuw voer niet door elkaar komt en het oude voer, dat wellicht bijna over datum is, het nieuwe voer kan aantasten.
Wat is jouw voer- of bewaartip?