• zichtbaarheid
  • gratis vermelding
  • informatief
  • samenwerking

Ik ben Leontien van den Hoek. Ik woon samen met mijn vriend, dochter en ‘je weet wel kater’ in het Zeeuwse Oost-Souburg. Ik ben jeugdhulpverlener met inzet van paarden. Mijn praktijk heet; ‘Praktijk HIP’. Een afgeleide van hippotherapie en natuurlijk hartstikke hip! 😄 Ik werk samen met mijn 3 paarden: IJslanders Toppur en Dala en Shetlander Guusje.

 

Mijn achtergrond

Als opleidingsachtergrond heb ik mbo- SPW4 en hbo- SPH. Ik heb altijd als jeugdhulpverlener gewerkt. Toen ik op een kinderdagcentrum werkte en op dierendag mijn paard meenam, zag ik het effect op de kinderen. Dat ene meisje (bekend met autisme) die niet met mensen communiceerde, kon dat wel met mijn paard Baldur. Ze trok het touw uit mijn handen en liep zo met hem weg. Mijn mond viel open van verbazing.


Na dit effect gezien te hebben, besloot ik mijzelf te gaan bijscholen. Ik startte een basisopleiding tot kindercoach, een basisopleiding tot paardencoach en volgde een specialisatie tot kinderpaardencoach.

 

Toen werd mijn praktijk geboren. Coaching gebeurde naast het paard, maar die enkele keer dat ik het kind erop zette, zag ik welk effect dat had en besloot mij bij te scholen tot hippotherapeut. Ik volgde de 2-jarige post-hbo opleiding in Gent en studeerde in 2021 af met mijn eindwerk gericht op sensorische informatieverwerking. Recent heb ik de Kids met PK cursus gedaan. Deze cursus is gebaseerd op ACT en heeft mij ook zeer verrijkt!

 

Waarom coaching met paarden

Mijn aanbod is in de basis jeugdhulpverlening, waarbij paarden worden ingezet. Er worden ook methoden en oefeningen ingezet vanuit kindercoaching en (kinder)paardencoaching.

De thema’s die veel voorkomen zijn: echtscheidingsproblematiek, faalangst, onzekerheid, pestproblematiek, hooggevoeligheid en emotieregulatie.

 

Ik heb als therapeut een groot inlevingsvermogen en ben rustig van karakter. Over het algemeen merk ik dat kinderen en jongeren zich al snel vertrouwd voelen bij mij en mijn paarden.
Ik vind het belangrijk dat het in de basis leuk is voor het kind en het van daaruit op een ontspannen manier kan leren omgaan met de uitdagingen die op zijn/haar pad zijn gekomen.

 

Praktijk HIP

Mijn praktijk is officieel gestart op 1 augustus 2016. De aanleiding is staat hierboven beschreven.

Ik zag het effect van mijn paard op de kinderen. Maar ook ben ik in 2013/2014 ernstig ziek geweest en ging 2x door het oog van de naald. Hierdoor is mijn visie op het leven veranderd; ‘volg je dromen, en stel ze niet uit tot ‘later’, niemand heeft ons ‘later’ beloofd.


De ritjes naar de bijscholingen werkten voor mij altijd therapeutisch. Er kwam dan altijd wel weer een mooi nummer op de radio, wat de nodige tranen over mijn wangen liet rollen en mij bevestigde dat ik mijn droom aan het volgen was.

 

Mijn praktijk is gevestigd in het Zeeuwse plaatsje Lewedorp, vlakbij Goes. Mijn klanten komen uit geheel Zeeland, behalve regio Tholen.

 

Mooie momenten

De situatie uit mijn loopbaan die mij het meest is bijgebleven is het afscheid van therapiepaard Baldur. Hij was 15 jaar mijn maatje. En door hem op die ene dag mee te nemen naar het kinderdagcentrum, is mijn droom begonnen. Door Baldur is mijn praktijk ‘geboren’.

 

In december 2020 overleed hij. Alle kinderen die dat wilden mochten afscheid van hem nemen. En dan merk je hoeveel hij voor al die kinderen betekend heeft. Voor ieder kind, die mijn praktijk bezocht, maakte ik met kerst een speciaal kerstpakketje met daarin een vlechtje van Baldur, een foto van het kind en Baldur en wat hartensnoepjes.


Baldur heeft een mooie herdenkingsplek in de kantine van de praktijk. En bij rondleidingen met nieuwe klanten vertel ik altijd even over hem en hoe door hem mijn praktijk is begonnen.

 

Ik word blij van blije kinderen. Als ik zie hoe kinderen in korte tijd een band opbouwen met de paarden vind ik dat heel bijzonder. Het meest blij word ik van die momenten waarop een kind knuffelt met een paard, en je de connectie ziet en meevoelt. Dan zijn er geen woorden nodig. 

Samenwerkingen

Ik werk regelmatig samen met psychologen. Op het moment zoek ik bijvoorbeeld een samenwerking met een psycholoog die EMDR-behandelingen kan geven bij de paarden voor de kinderen die dat nodig hebben.
Ik zie namelijk dat veel kinderen in kantoorsettings ‘op slot’ gaan. Therapie in de buitenlucht, maar vooral met de paarden is zo enorm waardevol!

Op het moment heb ik een wachtlijst. Ik bied klanten dan ook aan om door te verwijzen, maar eigenlijk kiezen ze altijd wel voor een plekje op de wachtlijst. Wel met de opmerking dat als de zorgen toenemen, ze aan de bel trekken.
Wanneer ik merk dat mijn aanbod alleen niet voldoende is, verwijs ik ook door of zoek de samenwerking op. Wat het kind nodig heeft staat centraal.

 

Blijven leren

Ik ben nooit uitgeleerd en vind het ook leuk om bij te blijven leren.
Op de planning staan nog de opleidingen: cognitief gedragstherapeutisch werker kind & jeugd en ACT 4 kids.
Graag zou ik me in de toekomst ook nog verder verdiepen in rouw en traumaverwerking bij kinderen. 

 

Contact

Wil je meer weten over Leontien? Check dan haar gegevens in de rubriek: Paardencoach of ga naar haar eigen website. Klik daarvoor op de knop hieronder.