Kan jij ook zo genieten van een mooie combinatie, waarbij de communicatie tussen ruiter en paard in volledige harmonie gaat? Grote kans dat de ruiter veel ‘rijkunstig gevoel’ heeft. Door veel (verschillende paarden) te rijden en te oefenen kun je je (rijkunstig) gevoel verbeteren.

 

Het rijtechnische gevoel kunnen we natuurlijk met het oog beoordelen;

  • heb je een correcte ontspannen houding,
  • hoe is het effect van de hulpen,
  • werk je in het juiste ritme en tempo,
  • rijd je het paard correct etc. etc.

  • Maar voel jij ook aan wanneer jouw paard de verzuring in gaat?
  • Welke oefeningen jouw paard als zwaar ervaart?
  • Of een hersteltraining ook echt herstel biedt voor jouw paard?

 

Waar baseer jij jouw gevoel op?

 

Ruitergevoel versus meetbare data

Als ruiter rijd je eigenlijk vrijwel altijd op gevoel. Dat ‘ruitergevoel’ is de rode draad in alle beslissingen die je neemt als ruiter voor je paard. Gevoel is en blijft ook altijd een belangrijke factor!

 

Bij een hartslagmeting legt een ruiter in feite zijn ‘ruitergevoel’ bloot en stelt deze op de proef. Ik ben van mening dat je met meetbare data je ruitergevoel positief kan ontwikkelen en waar nodig bijstellen. Hierdoor kan jij als ruiter, maar ook als combinatie nog meer groeien.

 

Bij de paardensport heb je te maken met twee atleten, de ruiter en het paard. Wat voor de ruiter heel zwaar is, hoeft juist niet inspannend te zijn voor het paard en andersom. Mijn advies is daarom, check je gevoel eens met een hartslagmeting.

 

Door alle gegevens van de meting naast elkaar te leggen, kun je pas echt een goed passend trainingsschema maken en de training van je paard op een verantwoorde manier opbouwen!

 

Voordelen hartslagmeting

Hartslagmetingen geven jou als ruiter nieuwe inzichten over jouw paard:

  • Zijn gezondheid, artrose (hoe lang heeft jouw paard de tijd nodig om op te warmen), ervaart hij pijn tijdens bepaalde oefening zoals het kantelen van de bekken waardoor hij niet meer wil gaan dragen op de achterhand.
  • De algehele fitheid,; waar staan jullie op dit moment in de training.
  • Past zijn fitheid bij het gevraagde niveau tijdens de wedstrijden.
  • Links- en rechtsverschillen van jouw paard (een significant verschil kan duiden op lichamelijke ongemakken)
  • Spanning; voor-, tijdens of na de trainingen, begint de spanning bij het paard of de ruiter, hoe kunnen we de spanning weer laten afvloeien.
  • Hoe ervaart jouw paard de training en specifieke oefeningen.

 

Al deze informatie is belangrijk om jouw trainingsmanagement te optimaliseren, het risico op blessures te verminderen en een 𝒇𝒊𝒕, 𝒈𝒆𝒛𝒐𝒏𝒅 𝒆𝒏 𝒃𝒐𝒗𝒆𝒏𝒂𝒍 𝒃𝒍𝒊𝒋 𝒑𝒂𝒂𝒓𝒅 te krijgen!

 

Hoe gaat dat; een hartslagmeting?

We starten met een kennismaking waarin jullie mij en ik jou, jouw paard en jullie management beter leer kennen. Tevens bespreken we wat jullie doelen zijn op de korte- en lange termijn en wat je graag uit de hartslagmeting zou willen halen.

 

Na de kennismaking starten we met de hartslagmeting. Jouw paard krijgt 2 elektroden op zijn lichaam. Eén elektrode ligt onder het zadel; onder de aanhechting van de beugel. De andere elektrode zit aan de singel vast net achter het voorbeen. Van deze elektrode merkt jouw paard helemaal niks. Na overleg met jou, krijg jij als ruiter ook een elektrodeband om. Deze loopt net onder de borst.

 

Ik verbind de elektrode van jou en van jouw paard met een tablet en zo kan ik live tijdens jullie training de hartslagen volgen. Nu alles is ‘geïnstalleerd’ begint de meting!

 

De meting bestaat uit 2 delen.

 

Deel 1; Basis(nul)meting

We beginnen altijd met een basis(nul)meting. Hier wordt de hartslag in stap, draf en galop gemeten op zowel de linker- als rechterhand.

 

Als ruiter willen we het links-/rechtsverschil van ons paard het liefst zo klein mogelijk hebben. Dit verschil kunnen we ook in de hartslag zien.

 

De nulmeting wordt tevens gebruikt om de voortgang van jou en jouw paard tijdens een eventuele vervolgmeting te beoordelen.

 

De basis(nul) meting wordt elke hartslagmeting herhaald om verschillen en verbeteringen in kaart te brengen. Tevens kan de basis(nul)meting worden uitgevoerd om te kijken hoe jouw paard op andere situaties reageert.

Denk hierbij aan andere locaties, andere bodem, temperatuurverschillen of misschien een andere ruiter.

Deel 2; Naar eigen invulling  

Het tweede deel van de meting is geheel naar eigen wensen en behoeftes in te vullen. 

 

Na de basis(nul)meting bespreken we samen wat ik heb gezien en welke informatie je graag uit de hartslagmeting wilt halen. 

 

  • Waar loopt je tegen aan in de training?
  • Wil je meer weten over hoe jouw paard bepaalde oefeningen ervaart?
  • Heeft je paard last van stress op bepaalde momenten in de training?

 

Tevens worden er, op basis van de waardes uit de basismeting, suggesties gedaan om nog meer informatie te krijgen.

 

Indien er extreme afwijkingen worden geconstateerd tijdens de basismeting, is dit noodzakelijk.

 

Na de hartslagmeting

Direct na de hartslagmeting nemen we samen alles door. Naderhand ontvang je ook een uitgebreide digitale uitwerking van deze besproken resultaten en een mini-handleiding!

 

Naar wens gaan we samen een plan van aanpak maken waarin we jullie doelen concreet en realistisch uitwerken.

Naar aanleiding van jullie doelen gaan we kijken wat je hiervoor moet trainen.

In het trainingsplan maken we een goede balans tussen de intensieve trainingen en herstelmomenten voor jouw paard, zodat we geen overtraining of ondertraining krijgen. Hiermee verkleinen we het risico op (nieuwe) blessures.

 

Tevens worden in het trainingsplan jullie lessen, wedstrijden  en eventuele andere afspraken/trainingen opgenomen.

Op deze manier kan jouw paard op het juiste moment op zijn best presteren.

 

Het trainingsplan is flexibel en in overleg. Heb je een extra wedstrijd gepland of komt de masseur langs en mag je paard daardoor even niet trainen? Dan passen we het schema gewoon aan!

 

Zo wordt het niet mijn trainingsplan,

maar jouw trainingsplan!

Meer weten?

  • Durf jij het aan om jouw gevoel te ontwikkelen en met meetbare nieuwe inzichten te groeien naar een nieuw niveau!?
  • Wil jij ook bewuster trainen en jullie knelpunten samen oplossen?

Neem gerust contact op voor het inplannen van een kennismakingsmeting of meer informatie wat ik voor jullie kan betekenen.

 

Wil je meer weten over een Hartslagmeting door Bo Hopmans? Check dan haar gegevens in de rubriek: Hartslagmeting of ga naar haar eigen website. Klik daarvoor op de knop hieronder.