Ik ben Anne en woon in het centraal gelegen Maarssen (Utrecht). Als Myofascial Equine Therapist ben ik door heel het land te vinden om, door middel van fascia therapie, paarden te ondersteunen en af te helpen van hun lichamelijke ongemakken.

 

Van amazone naar therapeut

Mijn ervaring met paarden gaat al wat jaren terug. Na mijn opleiding bedrijfsleidster/instructrice  op het NHB Deurne, ben ik als amazone aan de slag gegaan op een handelstal. Daarnaast maakte ik veel paarden zadelmak en bracht ik jonge springpaarden uit op wedstrijden.

Tijdens mijn werk zag en reed ik veel paarden waarvan ik dacht dat deze tot veel betere prestaties in staat zouden zijn, als ze lichamelijk beter in hun vel zouden zitten.

Daarom besloot ik, 3 jaar geleden, de opleiding Myofascial Equine Therapist te gaan volgen bij het Centrum Dry Needling van Andrea Schachinger.

 

Wanneer fascia therapie

De opleiding MET is gebaseerd op het bindweefsel fascia wat alles in het lichaam omringt.

Dit bindweefsel is van groot belang en legt het paard beperkingen op in doen en laten als deze structuur geblokkeerd is.

 

Fascia is een heel fijn netwerk van bindweefsel en bestaat uit collageen en uit dunner elastisch vezel.

Het omhult de spieren/organen en zorgt ervoor dat alles soepel langs elkaar heen kan bewegen.

Het zorgt voor de aan en afvoer van voedingsstoffen en afvalstoffen en bevat vele zenuwuiteinden.

Fascia heeft een ‘geheugen’ het slaat alles op en hierdoor kan het zich aanspannen en ontspannen.

 

Als het lichaam langere tijd dusdanig belast wordt dan het niet meer kan meeveren, ontstaan er verklevingen die als gevolg kunnen hebben dat het paard:

  • beperkt is in vrijheid van beweging;
  • gedragsverandering;
  • aanrakingen niet meer prettig vindt;
  • veel gestrest is;
  • staakt of weigert tijdens het rijden;
  • veranderingen qua houding en lichaam.

 

Een vrijer en blijer paard

Deze klachten hebben een oorzaak;

  • trauma,
  • overtraining,
  • stress,
  • blessure,
  • ziekte,
  • maar ook verkeerd harnachement en/of de invloed van de ruiter kan dit veroorzaken.

 

Door middel van Myofasciale therapie kunnen wij er voor zorgen dat het verkleefde bindweefsel weer soepel en uit de blokkade komt.

Daarnaast kan ik de behandeling aanvullen met Taping ter extra ondersteuning.

 

De behandeling leidt tot een vrijer bewegend paard, de elasticiteit komt terug in het lichaam, verbetering van prestaties en ook qua gedrag, emoties en gevoel krijgen we vaak in positieve zin een heel ander paard.

 

Myofasciaal therapie voor ieder paard

Ik ben heel erg enthousiast over deze behandelmethode. Ik heb al veel paarden mogen helpen om beter te functioneren met hun lichaam en ook mentaal sterker te maken.

 

Ook werk ik graag samen met collega-therapeuten, dierenartsen en - heel belangrijk - samen met de eigenaren!

Bij mij is ieder paard een individu die persoonlijk wordt bekeken. Geen enkel paard is hetzelfde en daarom pas ik mij ook geheel aan, aan wat het paard aangeeft en ook in goed overleg met de eigenaar.

 

Het traject is compleet afhankelijk van hoe het paard zich ontwikkeld en kan dus uit verschillende aantallen behandelingen bestaan.

Ook voor onderhoud van het lichaam is een Myofasciale behandeling een groot genot voor het paard.

Ook paarden met bijv. ziekte van Cushing, artrose en bevangenheid zijn (in overleg met de dierenarts) echt gebaad bij fascia behandelingen.

 

In mijn vak ben je nooit uitgeleerd, fascia is een ontzettend ingenieus systeem waarover we steeds meer te weten komen. Ik ben echt een praktijk mens, maar ik blijf mijzelf zeker ook ontwikkelen door regelmatig cursussen en lezingen te volgen en leer ik veel van collega’s  en dierenartsen.

 

Contact

Ik ben beschikbaar voor ieder paard of pony; groot of klein, ongeacht welke discipline of niveau.

Wil je meer informatie, een kennismakingsgesprek of een probleem bespreken?

Check de gegevens van Anne dan op: Myofasciaal therapeutInstructeur, Natuurgeneeskundig diertherapeut en Paardensportmasseurs of ga naar haar eigen website, klik daarvoor op de button hieronder.