• zichtbaarheid
  • gratis vermelding
  • informatief
  • samenwerking

Bianca ten Elshof - Myofascial horse release

Bianca ten Elshof is myofascial therapeut voor paarden en woont in Rekken (Achterhoek). "Al mijn hele leven staat in het teken van paarden. Ik ben begonnen in de New Forest pony wereld en dan vooral keuringsklaar maken en trainen van jonge pony’s. Sinds een jaar of 10 heb ik de overstap gemaakt richting de Haflinger wereld. Daar ben ik fanatiek in de sport te vinden met mijn zelf opgeleide haflinger ruin W -  Boss van de Citadel; zowel in de dressuur M2, springen B en SGW B. 

 

Daarnaast ben ik veel op de keuringen te vinden, zowel in binnen- als buitenland. Naast de keuringen en sport zet ik mij in om de haflinger te promoten en dan vooral voor de jeugd door activiteiten te organiseren; voor jong en oud, voor ieder met een Haflinger of trekpaard."

 

Opleiding begonnen door eigen ervaring

Door een aangekochte pony, die later niet 'goed' bleek te zijn, ben ik in aanraking gekomen met het vak als therapeut. Mijn hele verhaal hierover is te lezen op mijn website.  

Mijn interesse in het spier- en beweegapparaat van een paard blijft mij triggeren het blijft fascinerend. Ik wil dan ook altijd het uiterst haalbare uit een paard halen. Blokkade- en pijnvrij bewegen gun je toch ieder paard?

 

In 2018 heb ik de opleiding tot myofascial therapeut succesvol afgerond. Toen nog onder leiding van Andrea Schachinger en Karin groot Jebbink van 'Centrum Dry Needling'. Tegenwoordig is de opleiding ondergebracht onder 'Academie paard & hond'.

 

De afgelopen jaren heb ik veel bijscholingen en opleidingen gevolgd om mij nog verder te verdiepen en ontwikkelen. Ik ben dan ook nog lang niet uitgeleerd en wil me nog zeker blijven bijscholen.

 

Vitafloor

Sinds 2020 ben ik in het bezit van de Vitafloor. Deze veelzijdige, maar vooral bijzondere trilplaat voor paarden kan binnen mijn praktijk niet meer gemist worden.

Naast het opbouwen van een mooie klantenkring, zijn we afgelopen winter begonnen met de bouw van 3 ruime revalidatie stallen. Vanaf half april zullen deze in gebruik genomen worden voor paarden die in revalidatie of training gaan. De revalidatie van de paarden zal dan vooral door de Vitafloor ondersteund gaan worden.

 

Eigen plek in de Achterhoek

Ik ben vooral werkzaam vanuit mijn eigen stal. Ik heb dan ook het geluk dat ik de paarden aan huis heb staan, met een ruime wasplaats en alles binnen handbereik van rijbak, longeercirkel, Vitafloor enz.  Ook kom ik wel bij de klant aan huis. Mijn werkgebied is vooral regio Achterhoek en Twente. Natuurlijk is het ook mogelijk om een afspraak te plannen voor overige plaatsen in Nederland.

 

Samenwerking

Naast dit alles zet ik mij in als ondersteunend docent voor de MET opleiding van 'Academie paard & hond'. Nieuwe collega-therapeuten opleiden doe ik dan ook met veel plezier. Op deze manier leer ik elke keer nog weer bij maar ook de kennis die ik de afgelopen jaren heb mogen op doen kunnen een ander weer verder helpen. Win win situatie toch?

 

In het vak als therapeut is het dan ook erg fijn om collega’s te hebben op verschillende vakgebieden. Mijn doel in dan ook uiteindelijk om het paard optimaal te kunnen helpen, ook als het nodig is deze door te verwijzen naar een collega of samen te werken met een collega zoals dierenarts, hoefsmid therapeut op een ander vakgebied, trainer enz.

 

Zo hoeft de eigenaar niet van therapeut naar therapeut of behandelaar te zoeken, als het niet binnen mijn kennis of behandeling ligt. Mijn motto is dan ook samen staan we sterk!

 

Myofasciaal therapie

Myofasciale therapie, ook wel MET genoemd, heeft als doel de spanning in spieren en bindweefsel te verminderen waardoor er meer bewegingsvrijheid bij het paard ontstaat, maar hoe bereik je dat?

 

Een myofascial therapeut behandelt blokkades omtrent de spieren en bindweefsel.
Deze blokkades voelen als pijnlijke verhardingen (knopen) in de spieren, Deze knopen worden ook wel triggerpoints genoemd. De behandeling wordt uitgevoerd zonder naalden en is dus uitermate geschikt voor paarden en pony’s die dry-needling als minder prettig ervaren.

 

Door druk te zetten met een myofasciale behandel 'tool' op een triggerpoint zal deze ontspannen en zal de spierspanning afnemen. De doorbloeding in de spier zal hierdoor weer toenemen met als gevolg dat de pijn zal verminderen en zelfs verdwijnt.

 

Na een behandeling zal het paard zich gelijk losser en pijnvrij bewegen. De combinatie Myofasciale therapie en de Vitafloor is zo mooi dat ik bijna elk paard na de behandeling nog een vitafloor momentje geef. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd en het paard minder ‘hinder’ heeft van de behandeling.

 

Contact

Wil je meer weten over Bianca? Check haar gegevens dan op: Myofasciaal therapeut, Natuurgeneeskundig diertherapeut, Revalidatie therapeut en Paardensportmasseurs of ga naar haar eigen website, klik daarvoor op de button hieronder.

 


«   »