Ananja Jorritsma - gedragstherapeut en instructeur clickertraining -  vertelt: "We leven met paarden omdat we van hun gezelschap genieten. We hopen dat ons paard hier net zo van geniet, toch? Natuurlijk is een paard prima op te voeden met een aanpak waarbij jij de baas bent en jij bepaalt wat hij moet doen. Maar misschien past dat wel niet zo bij jou en wil je liever een andere weg volgen naar een goede band met je paard. Een weg waarbij de nadruk ligt op het belonen van goed gedrag in plaats van het toepassen van druk." 

Waarom trainen met voerbeloningen

"Bij mij was dit ook zo. Toen ik als jong tienermeisje een vrij groene shetlandhengst kreeg, frustreerde ik me soms mateloos omdat ik niet altijd wist hoe ik goed op zijn gedrag moest inspelen. Door de jaren heen leerde ik meer over hoe paarden denken en verbeterde mijn samenwerking met mijn pony Swa. Toch vroeg ik me af of dit nog beter kon, had Swa wel echt plezier in onze training?

Dit bracht mij op het spoor van de trainingsmethode clickertraining. Waar we normaal gewend zijn een paard iets te leren door druk op het juiste moment los te laten, geeft bij clickertraining een klikgeluid aan het paard aan wanneer hij iets goed doet en dus een voerbeloning heeft verdient. Dit was waar ik naar op zoek was! Mijn pony begon uit te kijken naar de training, omdat hij iets fijns kon verwachten bij het doen van een oefening. Daarnaast waren er voor hem geen vervelende consequenties meer wanneer de opdracht te moeilijk was. Hierdoor werd onze communicatie een stuk beter en eerlijker."

 

Paardentraining met hart & verstand

"Het plezier wat zowel ik als de paarden door middel van clickertraining beleven, deel ik ook graag met anderen! Daarom geef ik sinds 2017 met mijn bedrijf Effectief Trainen begeleiding aan paardeneigenaren. Of je nu wilt werken aan grondwerk met je paard, moeilijkheden hebt met trailerladen of je droom om ontspannen samen buiten te wandelen wilt verwezenlijken, je bent welkom! Met privéles op maat, bij jou op locatie, neem ik jou en je paard - stap voor stap - mee richting jullie doel."

 

Dierwetenschapper en gedragstherapeut

"Om mij professioneel te verdiepen in het gedrag van paarden, heb ik de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden bij Tinley Academie gevolgd. Ik blijf mij steeds verder ontwikkelen op het gebied van paardvriendelijk trainen.

 

Als gedragstherapeut help ik paarden met probleemgedrag niet alleen met training, maar juist met het oplossen van de oorzaken van het gedrag. Wat heb je aan een paard dat je niet meer omver durft te lopen, terwijl hij nog steeds teveel energie heeft door te weinig vrije beweging?

Naast gedragstherapeut ben ik opgeleid als dierwetenschapper aan de universiteit van Wageningen. Mijn specialisatie heb ik gedaan in ‘behavioral ecology’; waarom gedraagt een dier zich op een bepaalde manier?

 

Aan de ene kant vind ik het toepassen van kennis over gedrag in de praktijk dus heel belangrijk. Maar daar hoort ook het handelen uit liefde voor je paard bij, waarbij zijn welzijn voorop staat. Daarom is mijn motto ‘trainen met hart en verstand’."

Paardvriendelijke aanpak bij probleemgedrag

"Loop je tegen problemen aan in de omgang met je paard, zoals weigeren de trailer op te gaan of snel schrikken? Met een uitgebreide kennismaking bespreek ik met je welke oorzaken er kunnen zijn voor het gedrag van jouw paard. Ik kijk met je mee welke veranderingen in het alledaagse leven van je paard hem kunnen helpen. Daarnaast verwijs ik je, wanneer ik lichamelijk ongemak vermoed, door naar medische specialisten.

Zijn de achterliggende oorzaken van het gedrag van je paard aangepakt, dan komt er vaak ook een stuk training kijken om gewenst gedrag te bevestigen. Wat mij hierbij onderscheid van andere gedragstherapeuten, is dat ik je niet alleen een trainingsplan toereik, maar je ook ondersteun in de uitvoering daarvan. Een plan krijgen is handig, maar de uitvoering is het harde werk! We gaan samen aan de slag, zodat je niet in het diepe wordt gegooid, maar daadwerkelijk vooruitgang kunt boeken. Dit begeleidingstraject voor gedragstherapie bied ik aan in de provincies Gelderland en Utrecht."

Gedrag belonen werkt door in de hele omgang

"Een fantastisch voorbeeld van wat het werken met clickertraining kan doen voor een paard, was voor mij één van mijn eerste trainingspaarden. Een nerveuze KWPN-merrie had door voorgaande ervaringen geleerd dat de dierenarts en bekapper niet te vertrouwen waren. Ze trok zich los - of als dat niet voldoende hielp -  trapte ze zodat ze uit de voor haar onveilige situatie kon komen.

Stap voor stap hielp ik haar om weer positieve associaties te leggen met het optillen van haar hoeven, benadering voor inenten en het omgaan met vreemde mensen. Niet alleen liet ze zich na een aantal maanden weer behandelen, maar door de training verbeterde ook de band met haar eigenaresse zover dat ze weer samen leuke dingen gingen ondernemen! Ik ben heel blij dat ik hier een bijdrage aan mocht leveren."

 

Les in clickertraining

"Ook wanneer alles prima gaat met jou en je paard en het gewoon zo is dat het werken zonder druk en de baas te moeten je aanspreekt, ben je welkom om kennis te maken met mijn lessen! Ik kom door heel Nederland op locatie voor privéles.

Niet zeker of het werken met voer als beloning wel wat voor jullie is? Boek dan een kennismakingsles waarin ik je laat kennismaken met clickertraining. Je zult verrast zijn om te zien hoe snel je paard nieuwe oefeningen kan leren door een goed getimede beloning! Ook leer je de basisoefeningen om succesvol te kunnen werken met voerbeloning."

 

Contact

Wil je meer weten over Ananja? Check haar gegevens dan op: Paardengedragstherapeut, Trailer laden en Instructeur of ga naar haar eigen website, klik daarvoor op de button hieronder.